Saglig sex søges
Artikel fra Universitetsavisen nr 17, 5/11 2003
af Morten E. Wøldike Olsen
Sexologerne skal vide hvad de taler om. De må smide kitlen, tage til fetichfest og ud i swinger-klubberne og tale med folk. Filminstruktør Steen Schapiro efterlyser en ny og mere nuanceret seksualdebat...
I de sidste 100 år er vi blevet dummere. Vi tænker stadig seksualitet i sygdomskategorier, og der mangler dokumentation for hvad der reelt rører sig i de seksuelle subkulturer.«
Sådan lød Steen Schapiros diagnose da Dansk Forening for Klinisk Sexologi havde inviteret ham sammen med en piercer, en fetichist og en SM'er til at give snigpremiere på den alternative erotiske festival Kinky Copenhagen som i slutningen af oktober fandt sted i København.
Steen Schapiro har fulgt de seksuelle subkulturer i Danmark gennem en række år, og det er blandt andet blevet til en dokumentarfilm om SM og fetich. Når han kaster sig ud i den seksualpolitiske debat, er det fordi han savner en større dialog mellem de subkulturelle grupper på den ene side og eksperter og behandlere på den anden. Et skarpt budskab han ikke nedtoner selvom han befinder sig i et auditorium på Rigets psykiatriske afdeling fyldt af netop sexologer, eksperter og behandlere.
Det er ønsket om at kickstarte den strandede seksualdebat der har fået Steen Schapiro til at medarrangere Kinky Copenhagen som et alternativ til de kommercielle sexmesser. Det handler ikke om at sælge porno eller se Stripperkongens piger vride sig på scenen, men om at vække nysgerrighed, vise mangfoldighed, pirre sanserne og skabe debat.
FETICH SOM FELTARBEJDE
Dagens seksualdebat er ifølge Steen Schapiro kendetegnet ved fraværet af dialog mellem de seksuelle subkulturer og forsker- og behandlingsmiljøet. Det giver plads til mange fordomme og nærer de gamle forestillinger om fx sadomasochisme og fetichisme som sygdomme.
Der er simpelthen brug for at bringe de seksuelle subkulturer sammen med eksperter og behandlere - og folket i almindelighed - for at få afmystificeret subkulturerne og bragt den store mængde af uvidenhed ud af verden. Kinky Copenhagen er netop et forsøg på at skabe et dialogmøde.
»SM har intet med voldtægt at gøre, men sådanne synspunkter kan føre til det utroligt farlige at man begynder at censurere i de seksuelle lyster. Flere burde lave feltarbejde i subkulturerne, for vi har simpelthen ikke kendskab nok til de forskellige seksuelle subkulturer,« siger Steen Schapiro og minder de fremmødte om at det også kniber for sexologerne i Dansk Forening for Klinisk Sexologi der på et møde sidste år ikke rigtig kendte til swingerkultur.
Og interessen for SM, spiritualitet, fetich, blindfold, gender bending, piercing, swingerkultur og nåleleg er bestemt ikke faldende i disse år.
»Vi lever i en tid i hastig udvikling. Kernefamilien er opløst, og alle kan gå på internettet og fascineres af andres lyster eller fortælle om sine egne,« siger Steen Schapiro der taler for at vi i dag oplever et paradigmeclash mellem den kristelige kultur hvor parforholdet og ægteskabet stadig forgudes og en hedensk-hedonistisk kultur som afskriver dogmatisk kærlighed, men dyrker kroppen og eksperimenterer med seksualiteten som det er tydeligt i musikvideoer, reklamer og film.
»Seksualitet kan ikke defineres videnskabeligt som biologerne gør, og som samfundsvidenskaben forsøger når den taler om konstruktion. Seksua-litet handler om mystik,« siger Steen Schapiro og smutter med øjnene. Han tilføjer at disse 'Hertoft-eftermiddage' hvor Dansk Forening for Klinisk Sexologi sætter seksualitet og erotik til debat, heller ikke burde foregå i et køligt og klinisk auditorium, men under mere uformelle former som soireer med levende stearinlys, performance og en dampende atmosfære der taler til sanserne og bringer en i stemning. Smid kitlen og kom ud i den smukke underskov af seksuelle subkulturer og gør dig bekendt med realiteterne, lyder opfordringen.
|