(kom)
TILBAGE
Er fetich en sygdom ...

Ekstra Bladet kører om fredagen et tema om sex som hedder "Varm Weekend", og som er redigeret af journalist Karen Seneca og sexolog Joan Ørting. Fredag d. 7/4-06 handlede det så om fetichisme.

Desværre blir både fetich-legen og de moderne fetich-fester blandet ind i et århundredegammelt Freudiansk sygdoms-syn, med slet skjulte advarsler om hvor galt det kan gå ...

- Her er Ekstra Bladets artikel om fetich som sygdom
- Her er mit svar (to mails) til journalisten og sexologen

Til info og et bittersødt grin, kan man også studere den officielle definition af fetich her:
http://social.chass.ncsu.edu/wyrick/debclass/freud.htm


Lækkert med Latex

Hvad gør du, hvis der er en fetichist gemt i dig eller din kæreste?


Tændte stearinlys, en flaske Cava, musik og små godbidder er ofte en del af remiedierne, når scenen skal sættes til god, langtidsholdbar sex.
Vi spekulerer ikke så meget over hvorfor. Det er bare med til at skrue stemningen - og dermed også lysten - i vejret. Nok er det ikke latexkjoler og lakstøvler, men ritualet med at tænde levende lys og skrue op for anlægget, når der er sex i luften, ligner fetichistens behov for at inddrage bestemte materialer og remedier under samleje.

Alle har en snert
- Vi har alle sammen en snert af fetichisme i en eller anden grad, men det er ikke noget, vi er bevidste om. Nogen skal have en rejemad først, nogle vil kun gøre det på duftende rene lagner. Forskellen er, at fetichister har en gentagelsestrang, der gør, at det er nødvendigt for dem, at deres fetichobjekt er til stede, når de har sex, siger sexolog Joan Ørting.

Begge skal have lyst
- Det er skønt, at folk ved, hvad der kan ophidse dem. Fetichister har fundet deres seksualitet, hvor vi andre kan have sværere ved det. Men hvis ikke man har en partner med samme trang, så er det meget vanskeligt for parforholdet. Joan Ørtings råd er, at man søger efter en kæreste i fetichmiljøet eller gennem kontaktsteder på nettet.
- Hvis man er besat af lakstøvler og gummimasker, men ens kæreste synes, at det er perverst, så får man ikke tilfredsstillet sin lyst, og så kører forholdet dårligt. Jo mere man undertrykker sin fetich, desto voldsommere bliver trangen. Omvendt; hvis partneren tvinges til at acceptere og deltage, så bliver hendes seksualitet ødelagt.
Er kærligheden så stærk, at parret ønsker at blive sammen på trods af deres modstridende lyster, kan løsningen være at opsøge en sexolog sammen.
- Terapi går ud på at få folk til at acceptere deres lyst. Personen er ofte flov over sig selv, derfor betyder det ekstra meget, at partneren ikke stejler over det. Men man kan dæmpe trangen ved at prøve at lege med andre ting, når man har sex. Det kan være eksperimenteren med SM eller med sexlegetøj. Mit råd er også, at partnerne skiftes til at bestemme, hvad der skal ske, sådan at alle lyster bliver tilgodeset.

Gå til fetichfester
I både enlige og gifte fetichister ster får stor glæde ud af at deltage i fetichfester, hvor de er sammen med en masse mennesker, der har samme lyst som dem. Hvis partneren ikke ønsker at deltage, må I lave en aftale om, at du tager af sted alene.
- Kom ud af dit bur. Nyd at gå rundt i det tøj. Der tænder dig, og føl dig fri. Det er så opløftende at møde andre, hvis man har gået alene med det, siger Joan Ørting.


Definition på fetichisme:

Seksuel lystfølelse knyttet til særlige materialer; objekter, beklædningsgenstande eller ikke-genitale kropsdele. Eksempel på fetich: pelsværk, lak, læder, latex, gummi, stiletter, handsker, kropsbehåring, fødder.

Kilde: 'Sexleksikon` af Christian Graugaard.


kse@eb.dk


From: steen_s@get2net.dk
Subject: Et par noter om fetich ...
Date: April 7, 2006 3:27:30 PM CEST
To: kse@eb.dk, joan@eb.dk

Kære Karen Seneca og Joan Ørting,


Jeg har læst Jeres tema om fetich i Ekstra Bladet idag, 7/4-06. Som I ved, er det jo et emne jeg har beskæftiget mig indgående med, bl.a. gennem dokumentarfilm, sexologiske foredrag, essays og debatter. I får derfor lige et par kommentarer:


Jeg synes artiklen som helhed er fin og positiv. Men det er mere end ærgeligt, at "fetich" af Joan defineres på den sort/hvide forældede freudianske facon, med "behov", "gentagelsestrang" og "besættelse"- altså en fikseret sygdom, som kan "ødelægge" en ikke-fetichist-partners seksualitet.

Der er en særdeles negativ måde at se seksuelle fascinationer, subkulturer og udtryksformer på, og i mine øjne ude af trit med den moderne seksualkulturelle virkelighed.

Bemærk også at i det Graugaaard-opslag I citerer, er fetich en "lystfølelse knyttet til" og ikke en trang/fiksering. Resultatet, sammen med henvisningen til fetich-festen ManiFest, bliver at artiklen sammenblander tingene, ved både at tale om "fetich" som den Freudianske sygdom, og at henvise til den post-moderne fetich-fest og -leg.

Den moderne generation bruger som bekendt fetich-begrebet som leg, hvor man kan have lyst til at lege med feticher, udtryk, rollespil, mm, uden at det behøver betyde en fastlåsthed.

jeg kan også henvise til mit essay:
http://www.steenschapiro.dk/fourfaces.html

Derudover nyder jeg at I har en positiv tone og lyst-betonet tilgang til seksualiteten. Men hermed en opfordring: Giv nu slip på de århundrede-gamle sygdoms-dogmer!


Mange gode hilsner,

Steen Schapiro (...)

From: steen_s@get2net.dk
Subject: Og en note mere om fetich ...
Date: April 7, 2006 8:24:36 PM CEST
To: kse@eb.dk, joan@eb.dk

Kære Karen Seneca og Joan Ørting igen,

Undskyld, men jeg må komme med en pointe mere, som min kæreste har gjort mig opmærksom på efter at have nærlæst Jeres artikel.

I skriver, at hvis en fetichist tvinger partneren til at "deltage, bliver hendes seksualitet ødelagt."

Eftersom I benævner partneren som hunkøn, formoder I altså som en selvfølge at en fetichist nødvendigvis er hankøn (eller teoretisk set lesbisk).

Igen - det er ren forældet Freud, hvor fetichisten netop kun defineres som en syg mand
(Three Essays on the Theory of Sexuality, 1905).

Det er ikke ligefrem et tidssvarende syn på kvinder, køn eller seksualitet. Og i hvert fald ikke et, der med nogen rimelighed kan siges at korrespondere med ManiFest eller fetich-generationen.Med venlig hilsen,

Steen Schapiro