(kom)
TILBAGE
Brev til Klaus Bondam


I forbindelse med kommunalvalget 2005, gik overborgmesterkandidaten midt i opløbet pludselig til medierne med en udmelding om at det nu skulle være forbudt for kommunalt ansatte at gå til prostituerede - for man skal jo ikke misbruge svage kvinder.

Hele Bondams udspil er at finde på hans hjemmeside, HER:

Jeg bliver så ked af overfladiske udmeldinger og generaliserende stemplinger af sexarbejdere, så jeg skrev en e-mail til kandidaten. Den er gengivet nedenfor.

Nederst på siden er også Bondams udførlige og respektfulde svar, og min respons retur.From: steen_s@get2net.dk
Subject: Ang. dine udmeldinger om købesex
Date: November 14, 2005 11:49:05 AM CET
To: klaus@bondam.dk


Kære Klaus Bondam,


Jeg havde egentlig tænkt mig at stemme på dig imorgen - som jeg stemte på de Radikale ved sidste folketingsvalg. Men den plan aflyste du i torsdags, da du i medierne stod frem med et forslag til påbud om at komunalt ansatte ikke skal have lov til at købe sex hos prostituerede.

- Jeg synes at du udtalte dig i fordomsfulde, forargede vendinger - som om at alle prostituerede er ofre, stakler og bliver udnyttet.

- Jeg synes også dit forslag blev invalideret af, at du ikke havde noget bud på hvad der evt. skulle ske med den kommunalt ansatte som så brød kodekset.


Denne debat er alt for følsom til hurtige, overfladiske udmeldinger som en forhastet del af en kampagne. For tiden dannes der myter om at alle prostituerede er incest-ofre, u-uddannede eller socialt udsatte. Og din partifælle Lone Dybkjær nægter endda at skelne imellem trafficking, narkomaner og de velfungerende, selvstændige, stærke sexarbejdere. Det gør du åbenbart også?

Jeg, og andre jeg har snakket med, er iøvrigt overrasket over at denne forargelse kommer fra dig - ud fra dine øvrige udmeldinger om seksualpolitiske spørgsmål, også for minoriteter.

---

Du skriver nu i dit udspil "København - prostitutionsfri by":
Det Radikale Venstre ønsker en grundlæggende diskussion om prostitution. Det langsigtede mål er at minimere prostitution. Fri adgang til sex med et andet menneske er ikke en menneskeret. En lov, der kriminaliserer købet af prostitutionsydelser, vil ikke alene løse problemet med prostitution (...)

Til det har jeg to kommentarer:

For det første er der blandt alle parter jeg har hørt udtale sig, enighed om at det er overmåde naivt at tro at et sådant forbud vil "løse problemet" - og det virker derfor useriøst at påstå det.

For det andet vil jeg gerne vide, om et sådant forbud nu er Det Radikale Venstres officielle langsigtede mål?

---

De svage skal beskyttes og have bedre tilbud, sexarbejdere skal ikke stigmatiseres, og debatten er vigtig.

Netop derfor må jeg desværre af ovennævnte grunde med skuffelse og ærgelse stemme et andet sted. Jeg håber dog på et svar på ovennævnte spørgsmål alligevel.Med venlig hilsen,

Steen Schapiro
Filmklipper, filminstruktør, forfatter.From: klaus@bondam.dk
Subject: Re: Ang. dine udmeldinger om købesex
Date: November 14, 2005 12:26:40 PM CET
To: steen_s@get2net.dk


Kære Steen,

Tak for din mail. Ja ... vi er nok ikke enige på dette område. Jeg mener fortsat at retten til sex med et andet menneske IKKE er et menneskeret. Prøv at tage ned og besøg 'Reden' på Vesterbro. Det kan forhåbentlig ændre dit sin på prositution.

Mange hilsner

Klaus BondamFrom: steen_s@get2net.dk
Subject: Re: Ang. dine udmeldinger om købesex
Date: November 14, 2005 12:40:51 PM CET
To: klaus@bondam.dk


Kære Klaus,

Tak for dit hurtige svar.

Vi bliver nu ikke uenige om at "retten til sex med et andet menneske IKKE er et menneskeret". Men det lidt abstrakte argument har for mig at se egentlig ikke noget at gøre med nedenstående argumentation/debat.

Jeg er personligt meget opsat på at vi skal styrke situationen for de svageste - herunder modarbejde trafficking, minimere narkoprostition, tilbyde rådgivning til alle i erhvervet, osv. Men det betyder ikke, at jeg skærer al sexarbejde over én kam, eller at jeg tror at tingene løses via forbud.

Tak for din opfordring til at besøge "Reden". Jeg er dog ikke uden livserfaring eller indsigt i realiteterne. Og "Reden" arbejder netop med de mest udsatte - narkomaner, voldsofre, mm. Disse gruppers situation kan ikke på nogen rimelig måde overføres til al øvrig prostitution.

Så omvendt vil jeg da opfordre dig til at besøge nogle af de selvstændige, kvinde-ejede, ressource-stærke klinikker og kvinder, som er træt af at blive stigmatiseret og ndgjort - men som ikke kan stå frem pga selvsamme stigmatisering.

God valgkamp og med venlig hilsen,

Steen